Kdaj se zgodi zastaranje odškodninskega zahtevka

zastaranje odškodninskega zahtevka

Zastaranje odškodninskega zahtevka je lahko narobe razumljeno. Takrat, ko zastara zahtevek ni mogoče več od delodajalca zahtevati povrnitev odškodnine zaradi nesreče, nastale na delovnem mestu. Zastaralni rok začne teči od dneva, ko je delodajalec s primernim obrazcem obveščen o nastali nesreči in teče tri leta. V nekaterih primerih pa teče od dneva zaključka zdravljenja in lahko traja tudi do pet let, kar pomeni, da je zastaranje odškodninskega zahtevka precej odloženo in lahko zahtevek vložite, ko ste se pozdravili. Veliko ljudi tega ne stori zaradi velike bojazni, kot da delajo škodo delodajalcu, da bodo izgubili delovno mesto in podobno, kar pa so neutemeljeni razlogi.

 zastaranje odškodninskega zahtevka

Če ste doživeli nesrečo ne delovnem mestu, je zastaranje odškodninskega zahtevka mogoče še v teku in bi bilo dobro, da se obrnete na zgornjo povezavo na strokovnjake za odškodnine ter se posvetujete z njimi. Povedali vam bodo, ali je zastaranje odškodninskega zahtevka v vašem primeru že poteklo ali pa lahko še vložite zahtevek. Ne bojte se, da bo proces drag in dolgotrajen, ker temu ni tako, to so miti, ki niso resnični.

Če hočete uveljaviti odškodnino, je potrebno ob nesreči takoj ukrepati in slediti nekaterim navodilom in sicer storite naslednje. Nujno o nezgodi obvestite nadrejene ali delodajalca ter na kraju nesreče izpolnite prijavo nezgode na obrazcu ER 8. Če se nadrejeni izmikajo temu pokličite policijo ali Inšpektorat Republike Slovenije za delo. Dobro je narediti fotografije okoliščin nezgode, nastalih poškodb ter imeti izjave prič. To je potrebno zato, ker odškodnino za primer poškodb na delovnem mestu krije zavarovalnica, pri kateri ima delodajalec sklenjeno odgovornost za primer nesreče zaposlenih. Naj osebni ali urgentni zdravnik poškodbo ustrezno evidentira.

Odškodninskega zahtevka ne vlagajte sami, dobro je, da poiščete pomoč strokovnjaka specializiranega na področju odškodnin. Ukrepajte pa čim prej, takoj ko lahko, da se zastaranje odškodninskega zahtevka ne uresniči. Imate časa vsaj tri leta, v nekaterih primerih pa pet, zato to ne bi smel biti problem, da uveljavite svoje pravice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja