Kakšne prednosti imajo polarizacijska sončna očala?

sončna očala

Ko kupujete sončna očala morate biti pozorni, da imajo določeno stopnjo zaščite, ki vas ščiti pred UV žarki. V nadaljevanju boste izvedeli, še nekaj dodatnih stvari, ki jih morate pred nakupom upoštevati.

V optiki Oblak, lahko izbirate med različnimi možnosti očal s popolno UV zaščito in tudi dioptrijo. Ponujajo zelo veliko izbiro različnih priznanih modnih znamk. Izberete si lahko tista s polarizacijskimi stekli, ki zmanjšajo bleščanje ali taka, ki imajo posebno športno zaščito. Dobite lahko tudi očala na zdravniški recept.

Če si želite sončna očala, ki se zatemnijo z naraščanjem svetlobe, so za vas prava izbira fotokromna očala. Odzivajo se na UV-A svetlobo, znotraj avta pa se v večji meri ne zatemnijo, kar vam omogoča prijetnejšo vožnjo. Taka očala so zelo uporabna npr. na plaži, ko vam ni treba menjati očal za branje ali plavanje, saj za vse lahko uporabite ista. Fotokromna stekla si lahko izberete v rjavem ali sivem odtenku.

Vsa sončna očala, ki imajo plastična stekla, pa zagotavljajo tudi zaščito pred UV žarki. To so škodljivi ultravijolični žarki. Ponujajo različno učinkovita stekla, njihova učinkovitost pa je odvisna predvsem od obdelave prevlek, te pa med postopkom izdelave očal nanese na stekla. Vedite, da barva ali zatemnitev očal ne pomeni, da imajo ustrezno UV zaščito.

Ločimo 3 vrste UV sevanja:

  • UV-A
  • UV-B in
  • UV-C.

Kvalitetno izdelana sončna očala, vam morajo zagotavljati zaščito pred vsemi UV-A in UV-B žarki. Pred nakupom morate preveriti, ali zagotavljajo popolno zaščito. Dobro je preveriti, če imajo oznako CE. Ta potrjuje, da ustrezajo visokim standardom izdelave in so opredeljena v direktivah ES.

Četudi vas očala ščitijo pred škodljivimi žarki, pa to ne pomeni, da bodo preprečila bleščanje. Bleščanje povzroča odsevna svetloba, ki jo lahko zmanjšate s polarizacijskimi stekli. Polarizacija zavira sončne žarke samo na vodoravni osi. Taka očala so priporočljiva za vse tiste, ki se ukvarjate z vodnimi športi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja