Nogometni klubi in še več

Nogomet je ena najljubših iger z žogo, ki je definitivno spremenil svet. Verjeli ali ne, vse se je začelo že pred 1. svetovno vojno. Takrat so se začeli razvijati prvi nogometni klubi. Po vojni je seveda priljubljenost nogometa malo padla, a kmalu je postal najpriljubljenejši šport. Prvo svetovno prvenstvo se je začelo leta 1930, v Urugvaju. Nogometni klubi so bili amaterski zato praktično današnjega nogometa takrat ni bilo. Nato so se čez več let začele razvijati različne nogometne organizacije, nato še lige, ter nato še klubi po vsem svetu. Za nas je predvsem najbolj znana organizacija UEFA, ki je nogometna mednarodna zveza v Evropi, na kateri je glavni naš Aleksander Čeferin. Poleg nje obstaja še pet takšnih zvez. Južna Amerika ima  CSF, Severna in Srednja Amerika imata CONCACAF, Afrika CAF, Azija AFC, ter Oceanija OFC. Nogometni klubi so tako začeli z aktivnim igranjem v svojih ligah. Ker so z vsako tekmo in treningom postajali vse boljši, so tako tudi klubi postajali boljši, in si z zmagami nabirali denar, kar počnejo še danes. Seveda so se z igranjem ustvarila tudi neka pravila, katerih se po večini držimo še danes, a le z manjšimi dodatki. Lahko bi rekli, da so takrat bila le najosnovnejša pravila, za igranje nogometa. Poleg nogometa pa se je z časom izboljševala tudi tehnologija, ter zahvaljujoč današnjemu napredku, lahko nogometne tekme gledamo preko televizije, poleg pa imajo najnaprednejšo tehnologijo, ki nam zagotavlja, v kolikor sodnik ne vidi vsega na igrišču, lahko pogleda v računalnik.

nogometni-klubi

Poleg priljubljenosti nogometnih klubov, pa se je povečala priljubljenost nekaterim igralcem, zato so otroci začeli igrati nogomet z mislih, da bodo nekoč tako dobri kot njihovi nogometni vzorniki. S časoma pa so trenerji postajali vse boljši z nasveti in taktikami, ter z tem pripomogli k dobremu igranju posameznikov.  Nogometna priljubljenost se je začela razvijati najprej na Vzhodu Evrope, na to v Veliki Britaniji, Nemčiji, itd. Skratka kjer so danes najboljši svetovni klubi, tam se je nogomet začel razvijati med prvimi.

Čez čas so se uveljavila tudi različna prvenstva, kot so Liga Prvakov, Evropsko prvenstvo, Evropska liga oz. Liga Evropa. Svetovno prvenstvo pa se je uveljavilo kot prvo mednarodno tekmovanje.  Nogometni klubi, kot so FC Barcelona, FC Real Madrid, FC Dortmund, itd. so danes najmočnejša nogometna sila na katero se da zaslužiti več miljard evrov. Zato imajo takšni nogometni klubi najboljšo opremo, in najboljše igralce na svetu, kot so Leo Messi, Cristiano Ronaldo, Luka Modrić, Karin Benzema, Marcelo, Neymar itd.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja