Varstvo pri delu

Varstvo pri delu je področje, s katerim se srečamo v vsakem podjetju. Ko se na novo zaposlimo je varstvo pri delu ena izmed najpomembnejših tečajev oziroma seminarjev, ki jih opravimo. S tem lahko preprečimo, da pride do nezgod pri samem delu, še bolj pomembno pa je, da se naučimo tudi, kako ravnati v primeru nezgode. Varstvo pri delu nam omogoča, da spoznamo nova znanja, ki jih lahko uporabimo tako v podjetju kot doma. Varstvo pri delu izvajajo za to posebno usposobljeni delavci in strokovnjaki, ki so v večjih podjetjih navadno zaposleni ravno na tem podorčju, lahko pa podjetje najame zunanje izvajalce, ki poskrbijo za usposobljenost na novo zaposlenih delavcev, oziroma za obnovo znanja že stalno zaposlenih.

Ne glede na to, da smo prej že delali v posameznem podjetju, je porebno ob novi zaposlitvi tečaj varstva pri delu obnoviti. Varstvo pri delu se ne ukvarja zgolj z varnostjo na delu, temveč posredno sodeluje tudi pri zaščiti družinskih članov, sodelavcev v službi, delodajalcev, sosedov, bližnjih v stanujoči soseski, oskrbovalcev ter drugih. Zahteve, ki jih mora vsak delodajalec na področju varstva pri delu izpolnjevati določa Zakon o varstvu pri delu. Ta zakon velja za vse delodajalce in njihove zaposlene, ki delujejo na območju Slovenije.

Varstvo pri delu ocenjuje stopnjo tveganja, ki ga povzroča določeno delovno mesto. Bolj zahtevna so tista dela, ki se upravljajo v proizvodnji, zato so delavci na tem področju z njimi še bolj previdni, saj večina izmed njih upravlja z nevarnimi snovmi kakor tudi s stroji. Medtem, ko je varstvo pri delu manj zahtevno za tiste delavce, ki svoje delo upravljajo v pisarni, imajo pa ravno tako določene predpise, ki veljajo v njihovem delavnem okolju.

Nekaj iztočnic h katerim stremi varstvo pri delu so ta, da poskrbimo za promocijo zdravja na delovnem mestu, da vsak izmed nas preprečuje kakršno koli obliko nasilja na delovnem mestu, prepoved uporabe drog in alkohola, pravilno rokovanje z naravnimi snovmi ter nudenje prve pomoči poškodovancem pri delu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja