Siva mrena in popoln vid

Kaj v bistvu je siva mrena? To je očesna bolezen, kjer naš vid postane slabši, zaradi premajhnega prepuščanja svetlobe skozi lečo. Najpogosteje se to zgodi pri starejših ljudeh, zaradi nalaganja pigmentov v leči in denaturiranja beljakovin v njej (izgubijo svojo sekundarno, kvartarno in sekundarno strukturo, ki predstavlja nativno konformacijo). Ta bolezen je lahko tudi zaradi poškodb, dednosti, zdravil s steroidi, kajenja, UV sevanja, glavka in stanja prebavil. Zaradi tega se spremeni prosojnost in pride do poslabšanega, oziroma motenega vida. Ko pride do tega je siva mrena operacija edina rešitev. Tukaj se lečo zamenja z umetno, ker same leče ne moremo več popraviti, ko se enkrat uniči. Potem, ko je siva mrena operacija končana je še vedno potrebno bolnikom nositi predpisana očala z dioptrijo, ker se umetna leča ne more popolnoma prilagoditi našemu očesu.

Siva mrena operacija je priporočljiva, ko vas slab vid začne ovirati pri vsakodnevnih opravilih, branju ter drugih stvareh. Ta poseg je zelo minimalen, seveda pa morate pred vsem tem se pozanimati s svojim okulistom glede morebitnih težav, ter zgodovino očesnih bolezni, ki ste jih imeli ali še pa imate. Torej siva mrena operacija je najpogostejša operacija v oftalmologiji. Zdravniku takih posegov rečemo okulist ali oftalmolog. Ta bo najprej opravi test zaznavanja kontrastov in, ko se opazi njeno prisotnost se zdravljenje prične takoj.

Zdravila za sivo mreno, ali za njeno preprečitev nastajanja žal še ne obstaja, zato je siva mrena operacija trenutno edina rešitev za bistrenje vida. Med samo operacijo vam na robu roženice naredijo majhno odprtino, skozi katero odstranijo lečo in jo zamenjajo z novo. To delajo z pomočjo mikroskopa in druge opreme. Na koncu operacije vam z najlonskimi šivi zašijejo odprtino in jo kasneje odstranijo na kontrolnem posegu. Vse to se vam mogoče sliši boleče, vendar je postopek povsem neboleč in vam ni treba skrbeti za nevšečnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja