Kašelj – kako ga premagati?

kašelj

Jesenski in zimski čas pogosto povezujemo z različnimi obolenji zgornjih dihal. Kot simptom teh obolenj se najpogosteje pojavlja kašelj, ki lahko, če je zelo izrazit, vpliva na storilno naravnanost posameznika, prav tako pa pogosto vpliva tudi na odnose posameznika z drugimi ljudmi. Premagajte kašelj in poskrbite za svojo optimalno vlogo v družbi.

Kaj je kašelj?

Gre za telesni odziv na dražilce prisotne v zraku okoli nas, ki dražijo grlo in dihalne poti. Vloga kašljanja v našem telesu je izločanje snovi, ki dražijo telo iz našega telesa. Prav zato se kašelj lahko pojavi v zaprtih, običajno suhih, prostorih. Pogosto predstavlja odziv na molekule parfuma in kozmetičnih proizvodov v zraku, zato ne preseneča dejstvo, da posamezniki uporabe teh izdelkov (zlasti pozimi) ne marajo. Občutljivost na take dražljaje se sicer med posamezniki razlikuje. Poleg kašlja, ki je odziv na sprožilce okolja, pa je v jesensko-zimskem času pogosto tudi kašljanje kot odziv na virusne okužbe. V tem primeru ga običajno spremlja izkašljevanje sluzi s katero se iz telesa izločijo tudi viri okužbe.

 

čaj
Naravni pripravki v obliki čajev in sirupov pomagajo pri lajšanju težav.

 

Kako si lahko pomagam?

Zagotovo že veste, da nobene od prej opisanih oblik kašlja ne zdravimo z antibiotiki (ti so sicer namenjeni bakterijskim in ne virusnim okužbam) ali zdravili. Za lajšanje simptomov in težav priporočamo uporabo različnih naravnih pripravkov, predvsem v obliki čajev in sirupov. Ti pripravki vam bodo pomagali pri blaženju draženja ter pri zaviranju vnetij, zaradi česar bodo simptomi hitreje izzveneli oziroma bodo manj izraziti.

Za reševanje težav pri prekomernem izkašljevanju se priporoča uporaba pripravkov iz sleza, trpotca in islandskega gorskega lišaja. Vsi pripravki delujejo na način, da na površinah sluznice ustvarijo zaščitno plast, ki deluje pomirjevalno na kašelj. Pri produktivnem kašlju, ki ga spremlja izločanje sluzi (to je produktivni kašelj) pa uporabimo izdelke, ki omogočajo oziroma spodbujajo izkašljevanje. Med pripravke, ki spodbujajo izkašljevanje sodijo pripravki iz timijana, trobentic in materine dušice, ki so jih s pridom za težave s kašljem uporabljale že naše babice.

Izkašljevanje seveda podprite tudi z zadostnim vnosom tekočin in se, če težave v 2 tednih ne izginejo, posvetujete z zdravnikom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja