Kdaj uporabimo katera gnojila za dobro rast rastlin?

gnojila

Gnojila so namenjena rasti rastlin. Ker so rastline različne, potrebujejo različne snovi za svojo zdravo rast od kaljenja, rasti, cvetenja do zorenja. Zato ni vseeno, kakšno gnojilo izberete za rastline, ki cvetijo, za okrasne rastline, grmovnice, zelenjavo sadje, vrtnine in zelišča. Na vsaki embalaži je označeno, za katere rastline je gnojilo namenjeno. Ni tragično, če uporabite druga gnojila za določene rastline, če se zmotite ali nimate drugega pri roki. Vendar te rastline gotovo ne bodo tako dobro rastle in se razvijale, kot bi se s pravim gnojilom.

gnojila

Organska gnojila so narejena iz organskih snovi, ki so v naravi sami. To so razni odpadki hrane iz gospodinjstva, odpadne pokošene trave, listja, vej. Nekatera so izdelana tudi iz živalskih iztrebkov. Nekateri prisegajo izključno na rastlinska organska gnojila, drugi imajo raje na primer hlevski gnoj ali predelana gnojila iz hlevskih odpadkov.

Mineralna gnojila je dobro, da so izdelana iz kakovostnih surovin, niso pa tako zaželena, kot organska, saj se vrača miselnost, da niso dovolj prijazna do okolja. Za nekatera to res velja, nekatera pa so izdelana iz naravnih mineralov, ki so rastlinam koristna.

Najbolj se med seboj razlikujejo gnojila za cvetoče rastline torej rože in kaktusi ter borovnice ter rastline, ki naredijo plodove. Za borovnice in jagode je gnojilo na primer kislo, ima bolj kiselkast ph, kar tem rastlinam seveda ustreza. To gnojilo pa ne ustreza večini drugih rastlin.

Krompir in nekatere druge gomoljnice ter rastline potrebujejo humus, ajda pa gnojila sploh ne potrebuje in ima težave z rastjo, če ne raste v revni zemlji. Ajda na primer je sama po sebi gnojilo, zato jo nekateri pustijo na vrtu in s tem, ko propade v jeseni in razpade do pomladi, pognoji zemljo, kar enako lahko rečemo za gabez.

Če primerjamo kaktuse z drugimi rastlinami, lahko ugotovimo, da potrebujejo posebno zemljo in posebna gnojila. Zanje je organsko gnojilo izdelano posebej. To pa naredi strokovnjak na podlagi kemije in laboratorijskih raziskav, ki so podprte tudi z opazovanji in testi v naravi. Gre za kemijo, ki reagira na rastline, da se pospeši njihova rast, cvetenje ali da naredijo plodove in semena, nekatere pa gomolje, da imamo lahko bogat pridelek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja