Domači med za zajtrk in čaj

Domači med je za jesenske dni zdrav izdelek, ki ga lahko uporabljamo vsestransko na primer v čajih, za sladkanje drugih napitkov, v sladicah ali pa ga namažemo na kruh z maslom, kar je odličen in zdrav prigrizek tako za odrasle kot otroke. Več informacij o domačem medu boste dobili na tem naslovu slovenske čebelarske družine Kapun, kjer pridelujejo kostanjev, ajdov in cvetlični med.

domači med

Med so že od nekdaj ljudje uporabljali za prehrambne namene, vendar za včasih niso namensko pridelovali ter gojili čebele ampak so ga jemali kar od divjih čebel, ki so bile nekoliko drugačne, kot so čebele danes. Kranjska sivka je pri nas razširjena čebela, ki ima izjemne lastnosti, da je močna in velika, mirna, ni napadalna ter zelo delovna, nosi veliko cvetličnega prahu domov v panj ter pridela dosti medu. Seveda mora biti za to tudi vreme ugodno.

Domači med je lahko več vrst, najbolj pogosti so cvetlični medi, ki se jih pridela poleti, ko cvetlice cvetijo, potem poznamo še gozdni med, ki ga pridelajo čebele v gozdu, ko jih tja odpeljejo. Čebele lahko odpeljejo tudi k njivam, jer je posejana ajda, zato pridobijo ajdov med, vendar seveda mora biti pogoj, da se take njive ne škropi. Ker je ajda nezahtevna rastlina in raste na revnih tleh, je ni treba škropiti. Kostanjev med se pridobi v času, ko kostanji cvetijo in medijo, takrat so običajno čebele bolj agresivne, se pa do dogaja jeseni in je zadnji med v letu. Domači med ni uporaben samo v kulinariki, pogosto ga uporabljajo tudi za celjenje ran in za obvezovanje bradavic, ki po nekaj tednih mazanja ter povezovanja same od sebe izginejo.

Domači med je danes dostopen v nekaterih trgovinah, bio prodajalnah, še najboljši je neposredno od proizvajalcev, saj veste, kaj boste dobili in pa na tržnicah, ki pa zaradi situacij z virusi ne obratujejo tako, kot so včasih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja