Katera so najvarnejša mesta na svetu?

Turizem v zadnjih desetletjih cveti, ljudje pa se vse pogosteje odločajo za obisk turističnih destinacij na vseh delih sveta. Pri tem pri večini na izbiro turistične destinacije vpliva varnost, zato bomo danes govorili predvsem o tem, kam je najvarneje potovati ter pri tem izpostavili najvarnejša mesta na svetu.

Kdo določi seznam najvarnejših mest na svetu in katera so?

Najvarnejša mesta na svetu predstavi revija Economist. Seznam je revija prvič objavila leta 2014 ter nanj glede na kriterije uvrstila 50 mest, od takrat pa revija seznam objavi vsaki dve leti. Zadnji, letošnji, seznam (2021) je še nadgrajen, saj vključuje dinamičnost narave, varnost urbane krajine ter upošteva vpliv pandemije. Vpeljan je tudi nov kriterij varnosti – okoljska varnost.

Revija je za leto 2021 že objavila seznam najvarnejših mest, kjer na lestvici kraljuje dansko mesto Kobenhavn, tik za njim (z le 0,2 točke razlike) pa sledi kanadsko mesto Toronto. Stopnice zaključuje mesto Singapur. Do desetega mesta se po vrstnem redu razvrščajo mesta: Sydney, Tokio, Amsterdam, Wellington, Hong Kong, Melbourne in Stockholm.

 

varno na potovanju

 

Kategorije varnosti

Najvarnejša mesta na svetu seznam določi na osnovi več kategorij varnosti, kamor sodijo področja varnosti infrastrukture, digitalne varnosti, osebne varnosti, zdravstvene varnosti, na letošnjem seznamu pa se je dodatno upoštevala še okoljska varnost. Posamezna mesta so bila ocenjena znotraj vsake kategorije, končni seznam pa predstavlja skupno povprečje ocenjevalnih kategorij.

Na področju digitalne varnosti je najvišje ocenjeno mesto Syndey, ki mu sledita Singapur in Kobenhavn. Če vam je ključna zdravstvena varnost, se boste najbolje počutili v Tokiu, ki mu na seznamu sledita mesti Singapur in Hong Kong. Osebna varnost pa bo najbolj zagotovljena v evropskih državah, saj prva tri mesta zasedajo evropska mesta – dansko mesto Kobenhavn, nizozemski Amsterdam in nemško mesto Frankfurt. Infrastrukturna varnost je najbolje ocenjena v azijskih mestih Hong Kong in Singapur, sledi danska prestolnica. Na področju okoljske varnosti pa so najvišje ocene dosegla mesta Wellington, Toronto in Washington DC.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja