Kako poteka lasersko zdravljenje urinske inkontinence?

lasersko zdravljenje urinske inkontinence

Zdravje naših izločal je bistvenega pomena pri zagotavljanju kakovosti življenja posameznika. Se tudi sami soočate z urinarno inkontinenco in iščete pomoč? Vas zanima, kako poteka lasersko zdravljenje urinske inkontinence in komu je namenjena?

Kaj je urinska inkontinenca?

Z izrazom urinska inkontinnenca poimenujemo izgubo nadzora nad sproščanjem urina iz sečnega mehurja. Bolniki, ki se soočajo s to težavo tako nezavedno sprostijo urin iz telesa, kar lahko pogosto vpliva na samozavest posameznika ter sproža občutke sramu. Težave so vezane na težave so lahko zelo raznolike – od občasnih težav z uhajanjem urina med kašljem ali kihanjem do resnejših stanj, ko oseba nenadno doživi močen občutek potrebe po uriniranju in ne uspe priti niti do stranišča.

Urinska inkontinenca pri ženskah

Če se tudi sami soočate z urinsko inkontinenco, niste edini. Gre namreč za težavo, ki prizadene približno 50 % vseh odraslih žensk, težave pa se s starostjo običajno še povečujejo. Strokovnajki ocenjujejo, da se z urinsko inkontinenco sooča kar 75 % vseh žensk starejših od 65 let. Čeprav gre za pogosto težavo s strokovnim osebjem o svoji težavi spregovori samo 25 – 61 % žensk. Nekatere od žensk se težav sramujejo, velik delež žensk pa meni, da je težava običajna posledica poroda ali pa staranja.

strokovna pomoč
Ko zaznate težave z uhajanjem urina za nasvet povprašajte strokovnjake.

Pri težavah, ki so povezane s tako imenovano stresno urinarno inkontinenco, ki je posledica različnih fizičnih aktivnosti (vključno s kašljem, kihanjem, smejanjem in hojo), si lahko pomagate z rednim izvajanjem Keglovih vaj, ki ojačajo mišice medeničnega dna.

Kako si lahko pomagam sam?

Sami si lahko pomagate s treniranjem sečnega mehurja, pri čemer poskušate vsakič, ko začutite potrebo po uriniranju, uriniranje zadržati za 10 minut. Čas trajanja zadrževanja nato postopno podaljšujete, da dosežete uriniranje na vsakih približno 2,5 do 3,5 ur.

Smiselno je tudi organizirati čas odhoda na stranišče – če se srečujete s težavami z uriniranjem, je smiselno, da urinirate vsake dve do štiri ure namesto, da čakate, da začutite potrebo.
Dobra pomoč pri uravnavanju delovanja izločal je tudi izogibanje alkoholu, kofeinu ter kisli hrani.

Simptomi, ki spremljajo urinsko inkontinenco

Preden spoznamo lasersko zdravljenje urinske inkontinence, je pomembno, da spoznamo simptome oziroma znake, ki stanje spremljajo. Omenili smo, da gre pri urinski inkontinenci za problem uhajanja urina – pri tem se lahko uhajanje urina pojavlja občasno (npr. ob stresnih situacijah, vključno s kihanjem, kašljanjem, smejanjem, telovadbo ali dvigovanjem težjih bremen) ali pa redno (npr. ob fizičnih preprekah, ki preprečijo, da bi prišli do stranišča pravočasno, npr. ob težavah z artirtisom bolniki pogosto ne uspejo dovolj hitro odpeti gumba hlač).

lasersko zdravljenje urinske inkontinence
Težave se lahko pojavljajo pri moških in ženskah.

Lasersko zdravljenje urinarne inkontinence

IncontiLase laserska terapija je primerna za lasersko zdravljenje urinarne inkontinence zmernih in blagih oblik pri ženskah. Terapija temelji na neablativni fototermalni stimulaciji kolagenske neogeneze v tkivih, pri tem se okrog zunanjega ustja sečnice in sprednje stene nožnice oblikujejo nova kolagenska vlakna, kar vodi v večjo podporo sečnemu mehurju in njegovih funkcij. Postopek je izredno učinkovit, enostaven in varen in pri večini posameznikov vodi v dobre rezultate. Za optimalne rezultate se priporočajo tri terapije, k svojim običajnim dejavnostim pa se lahko vrnete še isti dan, saj po posegu ni predvideno boleče okrevanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja