Hemeroidi so dokaj pogosti

hemeroidi

Hemeroide imamo vsi ljudje, le da nekaterim povzročajo težave, drugim pa ne. Nadležni hemeroidi prizadenejo vsaj enega od dveh odraslih, torej je tovrstna težava kar pogosta, še vedno pa velja za nekakšen tabu v družbi – ste že kdaj slišali, da bi kdo naglas povedal, da ima hemeroide? Jaz tudi ne.

Hemeroidom drugače rečemo tudi »zlata žila«, gre pa za normalno tvorbo v človeškem telesu. Tovrstne tvorbe v normalnem stanju pomagajo pri izločanju blata, kot rečeno pa lahko povzročajo težave, če se povečajo. Najpogostejši simptomi, ki jih lahko zaznate ob povečanju hemeroidov so bolečina, srbečica, izcedek, oteklina, krvavitev ter občutek nepopolnega izpraznjenja po odvajanju. Pri krvavitvi velja biti pozoren, saj hemeroidi niso edini vzrok za krvavitev, zato se morate nujno posvetovati z zdravnikom, ki vam lahko dokaj hitro postavi pravilno diagnozo.

Če opazite kakršnekoli težave z zadnjikom, je dobro obiskati zdravnika, saj čisto vse pač niso hemeroidi – obstaja še vrsta bolezenskih stanj, ki jih lahko zelo hitro zamenjamo za hemeroide. Eno izmed teh stanj so npr. kožne gube v predelu mišice zapiralke, ki sicer ne predstavljajo nobene nevarnosti, a vendar nekatere motijo iz higienskega, druge pa iz estetskega vidika. Potem je tu še dermatitis, ki povzroča srbečico; bolečino in krvavitev pa lahko občutite tudi pri analni fisuri (zdravljenje tega ali pa hemeroidov je zelo drugačno, zato je nujen pregled pri zdravniku!). Tu je opisanih le nekaj izmed bolezenskih stanj, ki jih pogosto zamenjujemo s hemeroidi, obstaja jih seveda še več, zato si nikar sami (prehitro) ne postavljajte diagnoz, temveč raje obiščite zdravnika.

Hemeroidi se ugotavljajo na proktološkem pregledu, ki žal še vedno velja za stresno preiskavo, ob kateri je bolnikom pogosto nerodno in nelagodno. Preiskava se seveda začne s pogovorom o pacientovih težavah, čemur sledi natančen pregled zadnjične odprtine. Čeprav vam bo morda nerodno, nikar ne odlašajte s pregledom, saj se lahko s pravočasnim pregledom in diagnozo hitro rešite težav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja