Kdaj je bila goveja juha nazadnje na vaši mizi?

Goveja juha je vedno tradicionalno dišala v vsakem domu včasih, danes pa jo kuhajo malo manj vendar pa je še vedno nepogrešljiv del slovenskega vsakdana. Če ne drugače, je klasično nedeljsko kosilo z govejo juho bilo v nedeljo prav v vsaki hiši ali stanovanju, kar je še danes tradicija. Goveja juha je obred, ki se začne že prejšnji dan ali v nedeljo že zjutraj, saj se da meso kuhati že nekaj ur prej ali en dan prej, vreti mora pa zelo narahlo kar odišavi stanovanje in lačni želodci komaj čakajo, da bo tradicionalna goveja juha na mizi.

 

V nedeljo pa ni na mizi tradicionalno samo goveja juha ampak so tudi obvezno krompir, ponavadi pražen, solata, ponavadi okisana, z oljem in posoljena ter kos govedine iz juhe. Če tega v nedeljo ni bilko na mizi, potem domači niso imeli občutka, da so imeli svečano, tradicionalno normalno nedeljsko kosilo. Takšna juha in ostali obedi so morali vedno biti na mizi. Nemalokrat pa potem na koncu še kakšna potica ali pa kava. In kar je najpomembneje, popoldanski počitek s polnim želodcem.

Kar pa se tiče drugih narodov, ki niso Slovenci, pa nimajo take res zapovedane razporeditve jedi v nedeljo. Kdaj je to nastalo pri nas, ne ve nihče, v glavnem se to dogaja že od nekdaj. Kdaj je bila pri vas nazadnje na mizi goveja juha? Po vsej verjetnosti v nedeljo, mar ne? Če pa ni bila, ste si jo pa zagotovo zaželeli, saj odžeja, okrepi in pomiri.

Se vam že cedijo sline? Potem zagotovo veste, kaj bo v nedeljo za kosilo in kaj bo najprej na krožniku. Pa ne pozabite, da je zelo zdrav tudi peteršilj, korenina, ki se kuha poleg mesa v juhi in da so domači rezanci bistveno bolj okusni kot kupljeni, pa ni jih težko na hitro narediti doma.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja